Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó? / Súgó

VI. MAGYAR MAPEI BETONKENU KUPA
2017. JÚNIUS 22-23. BUDAPEST
Lágymányosi-öböl
Versenyszabályzat 2017.
2017.04.11.

A rendezvény időpontja: 2017. JÚNIUS 22-23. 
A rendezvény helyszíne: Budapest, Lágymányosi-öböl (Kopaszi-gát) és BME
A rendezvény fővédnöke: Dr. Balázs L. György, a BME egyetemi tanára
A betonkenu evezési verseny tervezett távja: kb. 300 m.
Tervezett betonkenu futamok száma: minimum 4 futam(2 férfi, 1 vegyes és 1 női)  – Pályarajzok

Tervezett program:

2017. június 22. csütörtök – BME
18:00 -20:00 Kisfilmek/prezentációk bemutatása a csapatok bemutatkozása.

2017. június 23. Péntek – Lágymányosi-öböl
8:00-19:00 Betonkenu Kupa, Sárkányhajós Regatta és Beton híd mustra

Versenyszámok

1.Beton híd a javából 2.0

A csapatok készítsenek a lehető leghosszabb távolság áthidalására alkalmas, olyan beton műtárgyat, amelynek a súlya nem nagyobb 80 kg-nál, és amit a közepén 75 kg súllyal terhelve állékony marad.

A hídak értékelésének alapja az alátámasztások közötti hosszúságból és a szerkezet közepén tönkremenetel nélkül elviselt legnagyobb terhelésből számított nyomaték nagysága. A híd minimális szélessége 30 cm, magassága/vastagsága szabadon választható. A híd formai megkötése, hogy rendelkezzen egy járófelülettel, melyen mellyen lépkedve a csapat egy tagja át tud kelni a két pillér között valamint a terhelést is ennek a járófelületnek a közepén kapja meg a szerkezet. A verseny nyertese kapja a Mapei fődíját.

A híd készítésének szabályai:

Anyaga cement kötésű. A hídhoz maximum 6 cm szálhosszúságú anyag használható. Ragasztásra, javításra csak cement kötésű anyagok alkalmazhatóak. Műgyanta használata a híd készítéséhez, összerakásához tilos.

A terhelési próba a következőképpen történik: a hidak végét két egymástól változtatható távolságra lévő (nem fix) 15x15x60-as betongerendára kell ráhelyezni. A híd hosszát a két beton támasz közötti távolság adja, cm pontossággal mérve. A hosszmérést követően kerül sor a terheléses próbára, amely során a híd középpontját 75 kg-mal terhelik meg a rendezők. Csak az a híd értékelhető, amely állékony marad a terhelési próbán. Ezt követően a csapattagok folyamatosan növelhetik a terhet egy vizes ballon feltöltésével. A megnövelt terhelést a zsűrinek regisztrálni kell. A pontozásnál csak a regisztrált teher mértékét veszi alapul a zsűri, a híd fesztávjának változtatása nélkül.

2. Kenu design

A szervezők törekvése, hogy a csapatok a kenuk készítése során több figyelmet fordítsanak a díszítésre, dekorálásra, festésre. Ezért egy külön értékelési kategória kerül kialakításra, amely a kifejezetten a hajó desing-ra vonatkozik. A cél, hogy minél szebb, érdekesebb, ötletesebb külsejű betonkenuk készüljenek. E versenyszámban külön pontokat kapnak a csapatok, de a versenyszám győztese különdíjat is kap.

3. A beton sosem megy ki a divatból – Betonból készült vért/páncél

Idén egy új elemet hoztunk be betonból készült vért vagy páncélt, erre felfesthető a csapat neve, logoja. Határt csak a fantáziátok szabhat. Ezek is értékes külön pontokat jelentenek az értékelés során, és a versenyszám győztese különdíjban részesül.

A fenti 1-3 kategóriában azok csapatok indulhatnak, amelyek beneveztek a Betonkenu Kupára.

Sárkányhajók részére tervezett futamok: időmérő és helyosztó futamok.

I.Fogalmak meghatározása

kenu nyitott, mindkét végén csúcsosan végződő, kis méretű hajó. Menetiránnyal megegyező irányba ülő vagy térdelő utasai evezővel hajtják. A kenuban evező ember lapátját bármely oldalon használhatja. A hajó hátsó részében elhelyezkedő kormányos külön kormányszerkezet nélkül, evezőjével irányít.

betonkenu építéséhez használt beton olyan mesterséges kő, amelyet legalább három kiinduló anyagból, cementből, vízből, valamint adalékanyagból állítanak elő. A cement vízzel keverve cementpépet alkot, amely bevonja és összeköti az adalékanyag szemcséket. A cementpép kötése révén a keverék kőszerű anyaggá szilárdul. A betonok tulajdonságait kiegészítő anyagokkal és adalékszerekkel teszik kedvezőbbé. A betonkenu egy olyan kenu, amely betonból készül.

II. Szabályok

 1. A versenyen azok a csapatok és azok a betonkenuk vehetnek részt, amelyek jelen részvételi  szabályzatban leírt feltételeknek megfelelnek. Indulhat a versenyenaz előző évek valamelyikében épített betonkenu- is, sőt lehet indulni a vízi futamokon a nem saját építésű betonkenu hajóval is.Abban az esetben, ha valaki az előző években épített kenuval indul, az értékeléskor a hajóépítési kategóriában feleződnek a pontjai.
 2. A verseny közben a kenuban két személy tartózkodhat (ülhet vagy térdelhet), akik a kenut egytollú lapátokkal hajthatják, ill. irányíthatják. Ezen kívül más segédeszköz a betonkenu előre haladásának a segítésére nem alkalmazható.
 3. A betonkenut, úgy kell elkészíteni, hogy az a verseny ideje alatt ne süllyedjen el.   Amennyiben a versenybíróság a futam előtt úgy ítéli meg, hogy egy benevezett betonkenu – biztonsági okokból vagy szabálytalan építésből adódóan – nem alkalmas a versenytáv megtételére, akkor azt a hajó nem indulhat a versenyen és a rendezvény keretén belül nem lehet a kenut a vízre tenni.
 4. A betonkenuk helyszínre történő oda- és elszállításáról minden csapatnak saját magának kell gondoskodnia. A versenyrendezőség nem vállalja a betonkenuk tárolását és szállítását. A rendezvény helyszínéről minden csapatnak az általa odaszállított anyagot, segédanyagot saját költségén el kell szállítania!
 5. A betonkenuk esetleges elsüllyedése esetén a csapatoknak maguknak kell a hajót a vízből kiszedniük vagy kiszedetniük. Ehhez a szervezők a rendelkezésükre álló eszközökkel segítséget nyújtanak. A vízben nem maradhatnak esetlegesen elsüllyedt betonkenuk, vagy azok részei.
 6. A betonkenuk építése során a csapatoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a kenukat ellássák minden olyan felszereléssel, amely a biztonságos vízi közlekedéshez elengedhetetlen.
 7. A kenuban nem engedélyezett olyan alkalmatosság, amely akadályozza az evezősöket a gyors kiszállásban, a betonkenu azonnali elhagyásában, egy esetleges borulás, vészhelyzet esetén.
 8. A betonkenut úgy kell elkészíteni, hogy azt emberi erővel a szárazföldön lehessen mozgatni, ill. vízre tenni.

III. Résztvevők

 1. A versenyre magyar és külföldi egyetemek, cement- és betongyárak, valamint építőipari cégek csapatai nevezhetnek.
 2. Minden nevezettcégnek/egyetemnek javasolt legalább 10 főből álló csapatot indítania! Az ettől eltérő, több vagy kevesebb induló esetén, kérjük vegye fel a kapcsolatot a rendezvény szervezőjével személyes egyeztetés céljából.
 3. A nevezési lapon benevezett csapattagoknak kell tervezni és építeni a hajót, nekik kell a prezentációt tartani, és nekik kell a hajót a versenyen hajtani.
 4. A benevezett versenyzők személyét csak kivételes esetben, a rendezőkhöz beadott, a csere okát tartalmazó kérvény pozitív elbírálása után lehet megváltoztatni.

IV. A betonkenu méretei:

Minimális hossz:                400 cm,
Maximális hossz:                600 cm,
Minimális szélesség:          60 cm,
Maximális szélesség:       100 cm.

 V. Felhasználható adalékanyagok

A betonkenu építése során bármilyen adalékanyag felhasználható.

VI. Felhasználható kötőanyagok

A betonkenu betonjához azok a cementek használhatók, amelyek megfelelnek az EN 197-1:2000 európai szabványnak. A betonkenu betonjához a minimális cementtartalom 250 kg/m³.

VII. Felhasználható adalékszerek

A betonkenu betonjához bármely betonadalékszer felhasználható.

VIII. Cement kiegészítő anyagok

A betonkenu építéséhez felhasználhatók cement kiegészítő anyagok, pl.: granulált kohósalak, pernye, puccolán (trassz), őrölt mészkő, mikroszilika, metakaolin.

IX. Acélbetétek és egyéb betétek

 1. A betonkenu megépítéséhez bármilyen anyagból készült hálót, szövetet, betétet lehet használni, azonban a betonkenut tilos merev vázra építeni.
 2. Összefüggővízzáró anyag/lemez/réteg nem alkalmazható.
 3. A betonkenut kívül-belül, beton kell hogy borítsa. Ennek értelmében, minden betétet betonnak kell bevonnia.
 4. Minden anyag, ami nem része a betonkeveréknek, betétnek minősül. Ez alól kivételt képeznek az ülő, illetve térdelő alkalmatosságok, illetve a betonkenu szélén elhelyezett „koptató/védő” anyag.

X. Felhasználható polimerek

A betonkenu betonjához összesen maximum 2 kg  polimer használható fel.

XI.Felhasználható ragasztók

 1. A betonkenu több darabból is összeállítható. Az elemeket ragasztással, ill. csavarozással is össze lehet kapcsolni.
 2. Futam előtt  észlelt  repedés, illetve sérülés javítására ragasztó vagy injektálható anyag használható.

XII. A betonkenu festése, burkolása

 1. A betonkenu külső felületét a vízvonal felett maximum 70%-ban, a vízvonal alatt maximum 25%-ban szabad dekorálni, egyedi motívummal ill. reklám/csapatnév elhelyezése céljából befesteni.
 2. A festésre csak szilikátbázisú festékek használhatóak.
 3. Ezen kívül a betonkenu felületének látszóbeton felületnek kell lennie.
 4. A reklám/csapatnév céljára igénybe vett külső felületet leszámítva, a betonkenu semmiféle külső festést, bevonatot, szigetelést nem kaphat.

XIII. Segédeszközök

 1. A kenusok személyenként egy maximum, 30 cm x 30 cm x 30 cm-es méretű, bármilyen anyagból készült ülést, vagy térdeplőt használhatnak.
 2. Az evezéshez bármilyen egytollú lapát használható.
 3. Biztonsági okokból a kenuk mindkét peremére erősíthető, oldalanként maximum 3 m hosszú szakaszon, 10 cm széles „koptató/védő” anyag, amely megakadályozza, hogy a kenus keze, ill. lapátja megsérüljön a kenu oldalán való végig húzás közben. A „koptató/védő” anyag azonban nem merevítheti a betonkenut.

XIV. Biztonsági szabályok

 1. A betonkenukban csak úszni jól tudó személyek versenyezhetnek.
 2. A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt.
 3. A mentőmellény viselését a rendezők a versenyzők biztonsága érdekében mindenki számára ajánlják, amelyet igény szerint a versenyrendezőség biztosít.
 4. Minden vízre bocsátandó betonkenunak rendelkeznie kell egy jelzőbójával, amelyet egy 6 m hosszú kötéllel a kenuhoz kell erősíteni Ez a jelzőbója egy betonkenu esetleges elsüllyedése esetén jelzi annak helyét.
 5. Ajánlás: a betonkenut úgy tervezzék meg a csapatok, hogy egy esetleges borulás esetén ne süllyedjen a fenékre, hanem lebegjen. Ehhez zárt cellás habokat célszerű használni.

XV. Öltözködés

 1. A kenusoknak biztonságos, evezés közben veszélyt nem jelentő öltözékben kell lenniük a vízi verseny alatt.
 2. Egy hajón belül a két kenusnak egyforma pólót kell viselnie.

A VERSENY

XVI. Prezentáció – projekt bemutató kisfilm

 1. A csapatoknak egy 6 perces kisfilmben kell összefoglalnia a betonkenu tervezési és alkotói folyamatát, bemutatva a csapatot, az anyaghasználatot, a betonkenu készítés módszertanát, kitérve az egyes megvalósítási fázis folyamatokra. A film lehet prezentációs alapú, azaz animált ppt, magyarul angolul feliratozva, vagy angolul magyar felirattal.
 2. A bemutató kisfilmet a zsűrinek és a versenytársaknak a 2017. június 22-én, csütörtökön 18:00 órai kezdettel kell bemutatni, hossza max. 6 perc. A kész kisfilmeket 2017. június 20-i kell elküldeni a rendezőség részére, a david.julia@sailforyou.hu címe, tekintettel a file nagyságára valamilyen file küldőn keresztül kérjük eljuttatni a filmeket.
  A bemutató alkalmával még 2 percet kapnak a csapatok, ahol egy rövid beszédet tarthatnak, itt mutathatják be személyesen a csapattagokat, csapatnevet, a csapat filozófiájukat.
 3. A bemutatáshoz a rendezőség projektort és vetítő vásznat biztosít.
 4. A prezentáció 1 példányátdigitális formában (pendrive-on) a zsűri rendelkezésére kell bocsátani a prezentációt követően.
 5. A prezentációra kapott pont beleszámít a verseny értékelésébe.
 6. A betonkenu és a csapatok bemutatása a vízparton történik 2 percben, látványos módon. Minden csapatnak választania kell egy „bemutató, bevonuló” zenét is. Az elvárás, hogy figyelemfelkeltő, kreatív, vicces, ugyanakkor szakszerű legyen! Ez is beleszámít a végső értékelésbe.

XVII. A Futamok

A betonkenuval a csapatoknak négy futamot kell teljesíteni. Ebből két futamban 2 férfi, az egyik férfi futam fordítós futam, erről részletesen a versenypálya  ad útmutatást, további egy futamban két nő versenyez a kenukban, a negyedik vegyes futamban pedig egy lány és egy fiú versenyez. Mind a 4 futam egy kb. 300 méter hosszú pályán zajlik. A futamon elért helyezés alapján kapnak pontot a csapatok. Első helyezett kapja a legtöbb pontot, míg az utolsó a legkevesebbet. A négy futam pontjainak eredménye összeadódik és ez határozza meg a végeredményt. Amennyiben pontegyenlőség lép fel, akkor a több jobb helyezéssel rendelkező csapat nyer, amennyiben azonos helyezéssel rendelkeznek a csapatok, úgy az utolsó futamban elért eredmény számít. A hajóban a benevezett versenyzők közül bárki evezhet a két fiú futam során (cserélni lehet). Tekintettel arra, hogy két személynek kell eveznie a hajót, így a célba érkezéskor is mind a két személynek a hajóban kell lennie.

XVIII. Értékelés, díjazás (Tervezet, ez a pont még kiegészítendő.)

1.A verseny szabályainak betartását, a benevezett betonkenukat, a résztvevőket és teljesítményüket, a szervezők által felkért, független zsűri fogja értékelni.
2. Az értékelés folyamán 5 kritériumot fog vizsgálni a zsűri, amelyek megvalósulását pontokkal díjazza.

 • A betonkenu tervezése, ötletesség és kivitelezés
 • A betonkenu építését a csapatot és a projektet bemutató kisfilm, prezentáció
 • A betonkenuk 2 perces látványos bemutatása a vízparton.
 • A csapatnak a versenytávokon elért helyezése (2 férfi, 1 vegyes és 1 női futam)
 • Többletpontok: beton páncél/vért.

Az a csapat nyer, amelyik a verseny során a legtöbb pontot éri el.
3. A verseny 1-3. helyezett csapata érem és kupadíjazásban részesül.
4. Továbbá különdíjakat is kiosztanak a rendezők.
5. Minden résztvevő emléklapot kap.
6. A győztes csapat elnyeri az VI. Magyar Mapei Betonkenu Kupát, valamint 1 évre birtokolhatja a Vándorkupát, melyre felkerül a csapat neve.

XIX. Nevezés

 1. A versenyre nevezni az esemény hivatalos honlapján letölthető nevezési lap kitöltésével lehet.
  2. Előnevezési határidő: 2017. május 15. (Kérjük a csapatok ezen határidőig küldjék vissza a nevezési lapot, és adják meg az indulók pontos számát.) Az indulók végleges névsorát, a nevezési határidőig 2017. május 30-ig kell elküldeni.
  3. A nevezés a nevezési díj befizetésével válik érvényessé.
  4. A nevezési díjról a verseny rendezője, a Sailforyou Kft. számlát állít ki, melyet postán és e-mailen is elküld a nevezett csapat számlázási címére.

XX. Egyebek

 1. A verseny hivatalos web oldala a www.betonkenu.hu, ahol további információk elérhetők.
 2. A rendezvényen résztvevő csapatoknak a hagyományokhoz híven alkalmuk lesz a sárkányhajós regattán is részt venni.
 3. A rendezőség fenntartja a jogot, hogy jelen versenykiírást megváltoztassa, de az itt leírtakat alapvetően irányadónak kell tekinteni, különös tekintettel az építésre vonatkozó paraméterekre.